Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 2022 12 09, 18:14
Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
 Extraljus på Fabia 
Författare Meddelande
Lärjunge
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2013 09 19, 16:52
Inlägg: 29
Ort: Umeå
Inlägg Extraljus på Fabia
Tänkte montera extraljus på Fabian i helgen, undrar bara om nån känner till några dunkla fällor att undvika eller om det bara är att tuta och köra. Framförallt är jag lite nyfiken på vad som gömmer sig i kofångaren. Ska skruva dit en plåt bakom regskylten, och då måste jag ju dit och borra. Lite orolig för att typ borra i airbagsensorer eller nåt... :shock:

Sen är det ju förstås ett par kablar som ska dras också. Tror jag har det mesta klart för mig där, men är lite osäker på exakt varifrån man bör dra styrströmmen. Vill förstås att de ska följa helljuset, och har hört att man helst ska dra från helljusets styrrelä, i andra hand direkt från helljusets pluspol. Den senare lär inte vara svårhittad, men så gör jag bara om jag inte hittar igen reläet. Klurar även på vilken av alla kontakter på batteriets pluspol som är lämpligast att plocka matarströmmen från. Spelar det ens nån roll? :?

Ska bli skönt att få lite ljus i det norrländska höstmörkret, Fabian har många fördelar men ljuset är inte en av dem... :P :idea:

_________________
Fabia Combi Greenline -09


2013 09 19, 22:54
Profil
Lärjunge
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2013 09 19, 16:52
Inlägg: 29
Ort: Umeå
Inlägg Re: Extraljus på Fabia
Nu har jag fått dit extraljusen, men styrströmmen få vänta till imorrn. Det blev - ironiskt nog - för mörkt för att fortsätta... :P Tänkte skriva lite sen om hur jag gick tillväga. Hörs!

_________________
Fabia Combi Greenline -09


2013 09 21, 20:11
Profil
Lärjunge
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2013 09 19, 16:52
Inlägg: 29
Ort: Umeå
Inlägg Re: Extraljus på Fabia
Som sagt - extraljusen är på plats, men tyvärr lyser de inte. :(

Jag kan inte hitta en lämplig kabel att ta styrströmmen från. Varken jag eller min fru (kanske framförallt hon...) är särskilt sugna på att sätta tången i en kabel för att vi tror det är rätt kabel, vi vill gärna veta. Och de enda kablar jag kommer åt att mäta på utan att klippa dem innan är de som går direkt från lampan. Tyvärr visar det sig att den lyser lika mycket vare sig det är hel- eller halvljus, det är inte separata lampor. Istället sitter det en liten reflektor som vippar för att styra om ljuset. Sladdarna till reflektorn kan jag inte mäta på utan att klippa i dem, samma sak med sladdarna som kommer till kontakten in till lamphuset. Jag lyckas inte heller lirka ut kontakten, och vågar inte ta i för att inte riskera bryta sönder nåt - jag vill ju iaf ha vanligt hel- och halvljus... :P Kabelhärvan som går till kontakten försvinner snabbt ner under motorn, och vart den tar vägen sen vet jag inte heller. Tips, idéer, förslag och framförallt information emottages tacksamt! :geek:

Däremot sitter de fysiska lamporna riktigt bra! :) Som jag lovade kommer här en beskrivning av hur jag gick tillväga:

Skruvade av reggplåten, måttade infästningen mot kofångaren, böjde till den så den passade kurvaturen. För att inte få ett skarpt veck i infästningen la jag den över en bräda och ställde mig försiktigt med en fot på vardera ände och gungade lite tills den fick rätt form. Markerade ut på infästningen vart hålen till reggplåten var. Markerade även lite arbiträrt vart jag ville sätta hålen för att infästningen skulle sitta så stadigt som möjligt. Original hade den bara 4 hål, jag satte 2 till för att det inte skulle glappa. Borrade.

Bild

Passade infästningen mot kofångaren, markerade genom hålen vart jag skulle borra i kofångaren. Borrade. Jag har kollat lite på http://skoda.workshop-manuals.com/fabia-mk2/ (den sidan har fler manualer, bla för flera Skodor) och hittar inget om att det skulle sitta nåt i den delen av kofångaren, jag har däremot hittat att airbagsensorn inte sitter där. Tyvärr vet jag att manualerna på den sidan inte är helt kompletta, men de är ett bra stöd. Kollade därför också irl, hittade inga tecken på att det skulle sitta nåt där, inga kablar som leder därifrån utom de som jag vet vart de går. Vill dock påpeka att Greenline som vi har är en ganska enkelt utrustad bil, och vi har exempelvis inte parkeringshjälp. Har ni inte en Skoda Fabia Greenline Combi -09 så kanske ni bör kolla lite extra noga... :idea:

Tryckte in en slags skruvankare som expanderar på baksidan.

Bild

Tyvärr visade det sig att de små piggarna som sitter på skruvankarets flänsar inte är dimensionerade för plasten i kofångaren, de vek sig. Därmed kunde de inte hålla kvar ankarna, som alltså började rotera istället för att expandera. Jag löste det genom att ta en vanlig brytbladskniv och skära in små jack från hålen, så piggarna fick nåt att fästa i utan att själva behöva gräva in sig. Funkade kanon, och nu sitter det som berget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvade dit reggplåt och lykthusen.

Därefter var det stagen i överkant, de som håller lykthusen från att guppa. De jag hade köpt var för långa för att sättas som jag hade tänkt (vilket var i överkanten av grillen, på insidan i "taket" mellan spjälorna). De gick iofs att kapa och sedan sätta ihop igen då de var delbara, men det var jag inte upplagd för att hålla på med, så jag böjde dem istället och satte dem ovanför grillen in under motorhuven och skruvade fast dem i plåten ovanför kylaren.

Bild

Den observante noterar kanske att det ser ut som om det är ett par osnygga skruvhål precis bredvid stagets infästning. Det är det mycket riktigt också. Skruvarna som följde med stagen var i klenaste laget, och den andra skruven drog jag av innan den ens hade bottnat... :shock: :oops: Jag lyckades inte få ut liket efter den, så jag borrade nytt bredvid. Och bestämde mig för att byta ut alla skruvar mot egna... Det fick bli M3:or med låsmutter. Lite pill att komma åt under plåtkanten, framförallt med den innersta (sett från kanten, alltså den närmst bilens front) men det gick, och det sitter väldigt bra. :) På andra sidan ser det bättre ut, här även med lamphuset fastskruvat i andra änden:

Bild

Edit; glömde en detalj, lägger till: För att komma åt att skruva fast stagen på den här sidan var jag tvungen att ta lös luftintaget. Hade jag bara dragit i självdragande skruvar hade det inte behövts, men nu var jag ju tvungen att få in muttrarna under plåtkanten. Som tur är var det ett mycket enkelt jobb om man har en torx-nyckel i rätt dimension, vilket jag hade i en billig bitsats jag köpte på Claes Olsson för ett antal år sen. Två lättillgängliga skruvar och ett par plastspännen på sidorna. Snabbt och lätt. :) Däremot tappade jag ner en av skruvarna, och motorrummet i Fabian skyddas underifrån av en plastskiva så skruven rullade prompt in under motorn och la sig tillrätta just bortom min räckvidd. Som tur är räddade min fru situationen och grävde med flinka fingrar fram den igen. Jag älskar den kvinnan! Man kan se i bilden ovan att en av skruvarna till luftintaget saknas, bilden togs innan jag ropade på hjälp... ;) Slut Edit. För att skruva fast lamphuset måttade jag bara, borrade och monterade i följande ordning: skruv, stag, o-ring, lamphus, låsbricka och mutter. Det följde inte med nån tätning så o-ringen fick jag fara och köpa mitt i pågående arbete. :roll:

Sen var det bara att dra kablarna genom grillen och genomföringarna på lamphusen, koppla in på lampan och sätta dit lyktglasen. Snyggt och prydligt! :D

Bild

Eftersom kabeldragningen inne i motorrummet blev något av ett fiasko så berör jag inte det vidare just nu, även om det mesta är gjort (och verkade bli bra...). Om någon vill hjälpa mig, så gör gärna det! När jag har fått ordning på den biten kommer jag att posta en till "så-gör-man" om själva kabeldragningen. Det blir dock tidigast nästa helg då min fru veckopendlar till Luleå under ett par veckor, och jag således inte har tillgång till vår bil under arbetsveckan. :P

_________________
Fabia Combi Greenline -09


Senast redigerad av Jesper 2013 09 22, 22:03, redigerad totalt 1 gång.2013 09 22, 19:45
Profil
Forumets Mekaniker
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2013 09 06, 21:35
Inlägg: 462
Ort: Järna
Bilmodell: VW Golf Sportscombi 4Motion -14
Inlägg Re: Extraljus på Fabia
Trevligt med en guide!
Det såg inte alls dumt med stora X-ljus. Själv är jag allregisk mot de där stabilitetsstagen, kör nog hellre utan stagen och med fladdrande ljus faktiskt, gjorde själv så förrförra Passaten (3st stora Bosch Big knick). Nuvvarande Octavian har 4st så rackare under grillen istället.. jag kör mycket motorväg så jag får sällan testa dom :)

_________________
VW Golf Sportscombi 2,0tdi 150hk 4Motion 2014
Skoda Pickup 2001 1,9D
Kan ha svårt att kolla PM, eftersom man får aldrig mail från forumet. Kollar istort sett bara via tapatalk....
Vill du nåt så maila.


2013 09 22, 19:52
Profil
Lärjunge
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2013 09 19, 16:52
Inlägg: 29
Ort: Umeå
Inlägg Re: Extraljus på Fabia
Tack! :) Kul att du gillade den. Nej visst blev det inte så illa? Min fru tycker det ser tufft ut, som om Fabian växt upp lite. Jag tycker det ser ut som glasögon, men visst rallyvibbarna går inte att bortse från! :) Gillar dem inte heller jättemycket, men det ser inte så dj@vligt ut, och jag kör ju trots allt mestadels i Norrland. Tjälskott är lika svårutrotade som maskrosor, men inte lika vackra. ;) Är det utseendet du inte gillar, eller är det det faktum att man måste sätta ytterligare några hål i plasten/plåten?

PS gjort en liten edit av guiden, den är markerad som Edit: innehåll Slut edit DS

_________________
Fabia Combi Greenline -09


2013 09 22, 22:13
Profil
Lärjunge
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2013 09 19, 16:52
Inlägg: 29
Ort: Umeå
Inlägg Re: Extraljus på Fabia
Har startat en till tråd i El-kategorin om mitt problem med styrström:

stryrstrom-t97.html

Så om du skriver nåt på den tråden behöver du inte göra nåt dubbeljobb här... ;)

_________________
Fabia Combi Greenline -09


2013 09 22, 23:14
Profil
Forumets Mekaniker
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2013 09 06, 21:35
Inlägg: 462
Ort: Järna
Bilmodell: VW Golf Sportscombi 4Motion -14
Inlägg Re: Extraljus på Fabia
Jesper skrev:
Är det utseendet du inte gillar, eller är det det faktum att man måste sätta ytterligare några hål i plasten/plåten?


Jag ogillar utseendet på alla sorters pinnar och onödiga skruvhål tycker man väl inte heller om? ;)

_________________
VW Golf Sportscombi 2,0tdi 150hk 4Motion 2014
Skoda Pickup 2001 1,9D
Kan ha svårt att kolla PM, eftersom man får aldrig mail från forumet. Kollar istort sett bara via tapatalk....
Vill du nåt så maila.


2013 09 23, 20:26
Profil
Lärjunge
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2013 09 19, 16:52
Inlägg: 29
Ort: Umeå
Inlägg Re: Extraljus på Fabia
Tobbee skrev:

Jag ogillar utseendet på alla sorters pinnar och onödiga skruvhål tycker man väl inte heller om? ;)Haha, nej det är sant. Och om man som du kör mycket motorväg förstår jag om det inte känns värt. I vårt fall handlar det om huruvida vi tycker om nödvändiga skruvhål eller ej (om det inte var en pik för min miss vid vänstra staget, det är mycket riktigt högst onödiga skruvhål...). :P Det gör vi inte... ...men vad gör man? Långa sträckor med lite mötande trafik på dålig väg - vi känner att vi behöver stagen. Skulle förmodligen bli galna om ljuskäglan studsade runt som ett stroboskop på ecstacy, ingen av oss är ravefantaster... :roll: Sen försöker jag inbilla mig att det ser ändamålsenligt ut (vilket det gör) och därmed tufft á la rallyestetik (vilket är diskutabelt). :P

_________________
Fabia Combi Greenline -09


2013 09 23, 21:03
Profil
Forumets Mekaniker
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2013 09 06, 21:35
Inlägg: 462
Ort: Järna
Bilmodell: VW Golf Sportscombi 4Motion -14
Inlägg Re: Extraljus på Fabia
Det är ingen ide att tjaffsa om stag, de är nädvändiga och bör egentligen sitta på alla bilar som har stora extraljus, just för att slippa fladdret, som kan uppfattas som störande. Ska det vara rally, så du det vara en sån där stor båge där X-traljsen sitter :)

_________________
VW Golf Sportscombi 2,0tdi 150hk 4Motion 2014
Skoda Pickup 2001 1,9D
Kan ha svårt att kolla PM, eftersom man får aldrig mail från forumet. Kollar istort sett bara via tapatalk....
Vill du nåt så maila.


2013 09 23, 21:20
Profil
Lärjunge
Användarvisningsbild

Blev medlem: 2013 09 19, 16:52
Inlägg: 29
Ort: Umeå
Inlägg Re: Extraljus på Fabia
Jo, det vore nåt. Kanske måste skaffa en rallybil till det dock... :P

_________________
Fabia Combi Greenline -09


2013 09 23, 21:33
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Forum style by ST Software.
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Våra villkor | Integritet | Cookie inställningar | Rapportera forumet